Както може би вече се досещате – в днешно време за да запазиш текущата позиция, трябва непрекъснато да вървиш напред, а ако искаш прогрес – трябва направо да тичаш.

Едно от най-важните неща, които всеки бизнесмен трябва да прави е постоянно образование. Всеки ден. На теория звучи ок, но кога за последно сте чели книги за продажби, привличане на клиенти, мърчъндайзинг или нещо друго свързано с ефективни инструменти за водене и развитие на бизнеса?

Е, и аз бях така едно време, докато един от моите наставници не ми каза – „Ако искаш наистина да стане нещо от теб – въведи си едно просто правило, което ще ти даде адски много полза – чети по 1 книга на ден“.

В началото бях малко шокиран, но вече посвикнах и от доста време вече карам на този принцип. Е, реално погледнато не всяка книга може да се прочете за 1 ден, но ако системно се отделя 1-1.5 часа на ден за това, няма никакви пречки.

Днес искам да споделя с Вас информация за най-интересните и полезни книги които съм чел през последните няколко седмици.

1. Целта: Процес на постоянно усъвършенстване – Елиаху Голдрат, Джеф Кокс

Страхотна книга, много мотивираща. Въпреки че в тази книга се говори за производство, основните идеи важат за всеки бизнес.

Една от основните теми в тази книга е, че ако искаш да направиш нещо сериозно с бизнеса си, трябва да започнеш от подбиране на адекватни показатели, които да ти казват това, което ти трябва. И не трябва да се страхуваш че другите не ги използват.

Много интересно е описан и процеса за внедряване на промени, постепенно, стъпка по-стъпка. В известен смисъл това те кара сам да се опиташ да намериш решение. Голяма зарибявка.

Горещо препоръчвам на всички.

2. Целта 2: Въпросът не е в късмета – Елиаху Голдрат, Джеф Кокс

Незабавно след първата книга издирих втората и я захапах здраво. Тук вече става дума повече за ритейл – за една верига магазини за продажба на спални и текстилни продукти.

Всичко започва от един магазин, който преживява доста неприятна случка – пробив във ВиК, залети търговски площи и т.н.

Благодарение на един доста енергичен и умен управител тези несгоди стават катализатор на страхотни промени.

Има изключително много ценни съвети и наблюдения, както за ритейла така и въобще за бизнеса. Много интересно се докосва темета за франчайнзинга.

И пак – горещо препоръчвам на всички.

След тези две книги издирих още 15-20 книги по темата, както на самия Елиаху Голдрат така и на неговите партньори. Имам материал за четене за още няколко седмици напред :)

Между другото – идеите на Елиаху много ми напомнят за основната идея в ТРИЗ (Теория на Решения на Изобретателски Задачи) на Алтшулер. Там основната идея (макар и не пряко свързана с бизнеса) е че за да намериш решение на проблема, първо трябва правилно да формулираш самия проблем и да намериш правилните конфликти. А след това за всеки конфликт се дава таблица с препоръчителни решения. Много интересен подход – знам че вече има и варианти за бизнеса.

Ако някой е запознат – ще се радвам да чуя Вашето мнение.

3. Roscoe Barnes III – Direct Response Advertising Made Easy

Страхотна книга за рекламата – горещо препоръчвам на всеки, който е тръгнал да прави каквато и да е реклама.

Съвсем конкретни и практически съвети и идеи за това как реално да направи рекламата ефективна.

Между другото – в скоро време планирам нова версия на тренинга за рекламата, с много нова и практична информация.

4. Stanley Marcus – Minding the Store

Много вдъхновяваща и мотивираща книга на дългогодишния президент на Neuman Marcus – дългогодишна икона и модел за подражание в ритейл-бизнеса.

Подробно се описва цялата история на фирмата – от малък семеен магазин до световноизвестна сила в ритейла.

Въпреки че книгата е доста старичка, тя е направо наблъскана с изключително силни и интересни идеи, които могат да бъдат адаптирани за всеки ритейл бизнес.

Предполагам, че вече сами сте се сетили – горещо препоръчвам на всички.

5. John Tschohl – Loyal for life

Направо задължително четиво за всички бизнеси където има проблеми с гневни и ядосани клиенти.

И тук не става дума само за това как да намалиш напрежението.

Има огромно количество идеи и съвети за това как ядосания клиент не само го успокоиш, но и да го направиш лоялен клиент.

Според мен – задължително четиво за всички собственици и управители на малък и среден бизнес.

6. Gregory A. Sand – Principles of Merchandising

От една страна малко се прекалява с излишъка на информация – все пак е писана от Ph.D. Но от друга страна – има адски много практична и полезна информация за мърчъндайзинга – като се почне от разположението и представянето, през различни варианти на оборудване и чак до стратегия в мърчъндайзинга.

Задължителна за всички мърчъндайзери.


One Response to “Обзор на интересни книги”

  1. Статията ви е страхотна.Гледайки през последните години ми се струва, че хората започнаха отново да чета повече и да с интересуват от автори. Поне в метрото мака ри на някакво устройство, хората все пак четат.Преди време също бях чела, тази под номер пет – John Tschohl – Loyal for life и определено ми хареса.Доста полезна и заинтригуваща книга,която може да сечете пак и пак.На всякъде има гневни и ядосани хора, това сякаш се превръща в болест.

Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2012 "Дукат Консулт" ЕООД, vip@bizblog.bg Създаване и развитие на свой бизнес - Привличане на клиенти и Увеличаване на продажби
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Google PlusVisit Us On Linkedin