Наскоро си говорих с един клиент на тема как да оценяваме и за какво да плащаме на персонала. От друга страна подготвям няколко интресни проекта по темата. И в двата случая се сетих за една история, която я чух преди няколко години от един мой треньор:

В една латиноамериканска държава един баща е имал 3 синове. Те и тримата са работили в една и съща фирма на една и съща длъжност.
Обаче – единия е получавал минималната заплата за тази държава, втория – средна заплата, а третия – направо огромна заплата.

Първите двама се оплакали на баща им – Тате, защо такава несправедливост, на една и съща длъжност сме, а заплатите ни са различни???

Баща им решил да провери защо така и отишъл при шефа им. Шефа им му казал – тук има една тайна стая, стой там и виж сам защо е така.

И така, извикал първия син и му казал – “на летището пристигна една пратка с материали. Провери дали всичко е ок с нея.”
Той се е върнал след 10 минути и казал – “да, пратката е пристигнала. Обадих се на летището, потвърдиха ми, че самолетът е кацнал.”

Шефа му казал – “добре, благодаря ти, върви.”

Извикал втория син и му казал – “на летището пристигна една пратка с материали. Провери дали всичко е ок с нея.”
Той се е върнал след 2 часа и казал – “Дойдох на летището и проверих пратката. Тя пристигна, но част от материалите са объркани, вместо 100 кашона с материал А получихме 80 кашона с материал А и 20 кашона с материал Б”.

Шефа му казал – “добре, благодаря ти, върви.”

Извикал втория син и му казал – “на летището пристигна една пратка с материали. Провери дали всичко е ок с нея.”
Той се е върнал вечерта и казал – “Отидох на летището и проверих пратката.Тя пристигна, но част от материалите са объркани, вместо 100 кашона с материал А получихме 80 кашона с материал А и 20 кашона с материал Б. Обадих се на нашия доставчик и той ми каза, че тъй като е нямал в наличност 100 кашона с материал А, ни праща 20 кашона с материал Б, но за тях няма да ни взима пари. Този материал е всъщност съвсем нов продукт на тяхната фирма и те ни пращат 20 кашона безплатно като мостри. Аз се свързах със всички наши магазини, и им доставих както материал А, така и материал Б, като разпределихме новия материал сред няколко по-активни магазина, които проявиха желание да пробват новия материал. Преведох парите на доставчика за 80 кашона с материал А. Всичко е уточнено с него.”

Шефа му казал – “добре, благодаря ти, върви.”

След това извикал баща им и му казал: “Виждаш ли какво стана. Първия ти син и изпълнил буквално само това което аз му казах. Съответно той и получава минимална заплата – зашото върши минимална работа. Втория ти син получава средна заплата защото той свърши повече от първия, но пак свърши само това което аз му казах – нищо повече. А третия получава най-голяма заплата защото той свърши значително повече от това което аз му казах – той направо затвори целия проект. И аз вече мога да му възлагам по-сериозни задачи и знам, че той ще ги изпълни.”

Само да допълня – не се надявайте да намерите такива служители като третия син. Такива хора са изключително малко и обикновено не търсят работа, а работници :) Значително по-лесно и по-ефективно е да изградите система за наемане, обучение, мотивация и контрол на персонала – вижте например част от онлайн маратона „Летни продажби“ за наемането на персонала.

Какво мислите?


One Response to “Защо заплатата ми е толкова малка или какво оценяват работодателите?”

  1. Страхотна история :) !

Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2012 "Дукат Консулт" ЕООД, vip@bizblog.bg Създаване и развитие на свой бизнес - Привличане на клиенти и Увеличаване на продажби
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Google PlusVisit Us On Linkedin