Наскоро ми зададоха следният въпрос – „Къде е по-добре да се отвори магазин за дрехи – на търговска улица или в мол?

И нещо което изникна по време на разговора – „Като за начало мисля да работя сам/сама“

Реших да споделя с Вас моите коментати, тъй като могат да бъдат актуални и за някой друг.

Първо за „Къде е по-добре да се отвори магазин за дрехи – на търговска улица или в мол?

Това до голяма степен зависи за кои молове и за кои търговски улици става дума, а също така и от Вашето позициониране – какви дрехи, в какви диапазон и на кого мислите да продавате.

В София има доста молове, и не всички от тях осигуряват на техните наематели това което им трябва – сериозен пътнико-поток в правилен контекст. Да не кажа че има молове които го правят много лошо (например мола до Хемус). Както и различни квартални молове които само дето се наричат молове.

Също така в момента се строят 2 или 3 нови мола (1 до НДК и 2 в Люлин), за които (по-скоро за тяхната способност да привличат адекватен пътнико-поток) засега нищо не може да се каже.

Същото касае и търговските улици. Витошка, Графа, Пиротска са добър избор, въпросът е дали има свободни подходящи площи и на каква цена.

Общо взето и в двата случая става дума за едно - количество и качество на пътнико-потока. Докато количеството е ясно, то качеството често се пренебрегва.

Като говорим за качество – говорим за контекста на пътнико-потока. Примера който често давам е улицата „Цар Борис“, която е пълна с магазин за авто-части, авто-сервизи и т.н.

Като цяло има сериозен пътнико-поток, но 99% – в контекста на авто-неща. Ако се отвори магазин за дамско бельо, то въпреки сериозния пътнико-поток резултатите едва ли ще бъдат добри.

Моят съвет към Вас е – първо да сформирате нещо като пул на възможно локации – както в моловете така и по търговските улици. След това за всяка локация се измерва пътнико-потока и се изчислява т.н. „цена на минувач“ – месечния наем се дели върху очкавания брой минувачи.

За измерването на пътнико-потока не е нужно да стоите там цял ден, достатъчно е да постоите по 15-20 минути на всеки няколко часа. Да, числото ще бъде доста приблизително, но пак за случая е достатъчно

Съответно търсите минимална цена на минувач при горните топ 5-10 по количество на минувачи.

Например, Вие сте намерили следните 6 локации:

1. Мол 1, наем 5.000, поток 25.000
2. Мол 2, наем 4.500, поток 24.500
3. Мол 3, наем 5.200, поток 26.00
4. Улица 1, наем 2.500, поток 15.000
5. Улица 2, наем 2.700, поток 17.000
6. Улица 3, наем 2.200, поток 16.000

След като изчислим коефициент цена/минувач, то получаваме следното:

1. Мол 1, наем 5.000, поток 25.000, цена/минувач = 5 лева
2. Мол 2, наем 4.500, поток 24.500, цена/минувач = 5.44 лева
3. Мол 3, наем 5.200, поток 27.000, цена/минувач = 5.19 лева
4. Улица 1, наем 2.500, поток 15.000, цена/минувач = 6 лева
5. Улица 2, наем 2.700, поток 17.000, цена/минувач = 6.29 лева
6. Улица 3, наем 2.200, поток 16.000, цена/минувач = 7.27 лева

Както виждате, според този коефициент оптималният вариант е Мол 1. Това нито е с най-скъпият нито с най-евтиният наем, както и с нито с най-големият нито с най-малкият пътнико-поток.

По този начин Вие получавате възможност да сравните „трудни за сравняване“ неща, като ги сведете до едно число.

Сега за „Като за начало мисля да работя сам/сама“

Първо – ако работите сам/сама, от 10:00 до 20:00 (както повечето подобни магазини, а в моловете и до по-късно) – това силно изтощава и едва ли ще издържите в този ритъм дълго време.

Второ – работейки в магазина като продавач няма да Ви остане никакво време за развитието на бизнеса – а това е най-важното за Вас като собственик, особено в началото. Ще трябва да отделяте доста време за ефективно изграждане на цялостна система за продажби и привличане на клиенти.

Напълно разбирам че известно време е даже добре да поработите като продавач, но винаги трябва да е с мисъл че това е временно и от самото начало да се подготвяте за наемане на персонал.

Като говорим за персонал – в повечето магазин те само „отпускат“ стоки. Въобще няма и следа на активни продажби, активно предлагане на продукти и т.н. Съответно Вие трябва да помислите за ефективни система за обучение, мотивиране и контрол на персонала.

Вие какво мислите?


2 Responses to “Отваряне на магазин – търговска улица или мол?”

  1. Всичко е чудесно описано, но защо във формулата се използва „цена/минувач“, а всъщност сметките показват обратното – „минувач/цена“?

  2. За всеки бизнес е различно, но общото е, че ако не отворите магазина „шумно” има голям шанс той да остане „невидим” до самия му край. Твърде песимистично ли звучи?

Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2012 "Дукат Консулт" ЕООД, vip@bizblog.bg Създаване и развитие на свой бизнес - Привличане на клиенти и Увеличаване на продажби
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Google PlusVisit Us On Linkedin